תסמיני מחלות כליה ובדיקות עזר

תסמיני מחלות כליה

מחלות כליה הן לעתים א-סימפטומאטיות. במצבים אלה לחולים אין תלונות מיוחדות והמחלה מתגלית באקראי, בעת ביצוע בדיקות דם או בדיקות שתן למטרה אחרת, כגון בדיקות בלשכת הגיוס, לביטוח חיים, קבלה לעבודה וכו’.

בדרך כלל מחלות כליה אינן גורמות כאבים. רגישות או כאבים באזור הכליות הם נדירים ומרמזים על זיהום בכליות או על אבנים בכליות. רוב כאבי הגב אינם ממקור כלייתי, אלא מהשרירים או מעמוד השדרה.

לעתים התלונות אינן מכוונות למערכת הכליות והשתן, אלא הן בלתי ספציפיות, כגון כאבי ראש, חולשה ועייפות, חוסר ריכוז בעבודה ובפעילות היום- יומית, ישנוניות יתר, חוסר תיאבון וירידה במשקל.

בבדיקת תפקודי כליות ובדיקת שתן נכללות בבדיקת הראשוניות והשגרתיות לבירור כל תלונה ובכל סקר בריאותי תקופתי, לכן הרבה פעמים מחלות כליה מתגלות באקראי. לפעמים פגיעה בכליות היא חלק ממחלה אחרת (מחלת כליות משנית), ואז ייתכנו תסמינים הקשורים למחלה הראשונית, לדוגמה סוכרת או לופוס (זאבת).

הפרעות במתן שתן

כאבים וצריבה במתן שתן(דיסאוריה- Dysuria)

מצב כזה מעלה חשד לדלקת במערכת השתן או לאבנים בה. הדלקת יכולה להיות ממוקמת בכליות, בשלפוחית השתן, בשופכה או בבלוטת הערמונית אצל הגברים. דלקת בכליות תגרום כאבים במותן. זיהום בשאר המקומות יגרום כאבים בבטן התחתונה או באגן הקדמי ובזמן ההשתנה.

קשיים במתן שתן

הצורך ללחוץ עם שרירי הבטן, קושי בהתחלת ההשתנה, טפטוף שתן לאחר גמר ההשתנה, פיצול זרם השתן או בריחת שתן- כל אלה יכולים לרמוז על בעיות בשלפוחית השתן, על הפרעות בבלוטת הערמונית בגבר או על בעיה גינקולוגית באישה, כצניחת רחם. הפגיעה יכולה להתמקם בשסתום שלפוחית השתן או בעצבוב מערכת השתן (נוירופיה).  

מתן שתן בלילה(נוקטוריה- Nocturia)

במצב תקין רוב האנשים אינם חשים צורך לתת שתן בזמן השינה בלילה. הכליות מסוגלות לרכז את השתן, כך שהוא מתאסף בשלפוחית השתן בלי לעורר צורך להשתין. לעיתים הקימה בלילה למתן שתן תקינה, לדוגמה אנשים הרגילים לשתותו הרבה לפני השינה, אך לפעמים היא מעידה על מחלה בכליות, בערמונית או בלב. בחולי סוכרת השתנה לילית יכולה להיגרם בגלל סוכרת לא מאוזנת. אם יש שינוי בהרגלי ההשתנה בלילה או אם קמים יותר מפעם בלילה, כדאי לדווח לרופא המטפל. מצב כזה יכול לרמוז על בעיות בבלוטת הערמונית אצל הגברים.

דם בשתן (המטוריה- hematuria )

בשתן של אדם בריא אין דם או כדוריות אדומות. לפי כמות הדם בשתן, ההמטוריה יכולה להיות מקרוסקופית- העין רואה שתן אדום- ורוד; או מיקרוסקופית- השתן נראה לעין בצבע תקין, אך בבדיקת שתן מעבדה מתגלה דם. שני המצבים הם סימנים למחלה.

במצבים נדירים יותר השתן יכול להיראות דמי, אך בבדיקה אין כדוריות אדומות. מצב זה יכול להיווצר עקב הרס של כדוריות בכלי הדם והפרשת המוגלובין חופשי בשתן.

קצף בשתן

נוכחות קצף בשתן עם הופעת בועות לאחר הורדת המים באסלה רומזת על נוכחות חלבון.

שינוי בבצע השתן

גורמים היכולים לשנות את צבע השתן פרט לדם הם: מאכלים מסוימים כמו סלק; תרופות כגון אנטיביוטיקות שונות, ריפמפין (Rifampin) או תרופה בשם Sedural שניתנת להקלת כאבים וצריבה בזמן מתן שתן; בהרס של שרירים, בהרס של כדוריות אדומות (המוליזה) או בצהבת השתן יכול לקבל צבע של קולה עקב הופעת פיגמנטים (המוגלובין או מיוגלובין) שצובעים את השתן. לפעמים השתן נראה צהוב יותר או שקוף יותר. שתן שקוף יותר רומז על שתן מדולל, ושתן כהה רומז על שתן מרוכז.

תלונות שאינן קשורות למתן שתן

בצקת

בצקת מתייחסת לעודף מים בגוף. המים נצברים בנוזל הבין- תאי, לאבלי הדם ולא בתאים. לפי מקום הצטברותם, יגרום עודף מים לנפיחות בגביים, מסביב לעיניים או בגב. בגלל משקלם נוטים המים להצטברות במקום הנמוך ביותר בגוף: לאחר יום עמידה או הליכה, יצטברו המים ברגלים; לאחר שכיבה בלילה הם יצטברו בגב ומסביב לעיניים. בתנאים מסוימים מצטברים המים בריאות- מצב זה נקרא בצקת ריאות, והוא גורם קוצר נשימה והרגשת חנק המחייבים פנייה דחופה לעזקה לרפואית. המים יכולים להצטבר בחללים בגוף, כגון בין הריאות לצלעות, ואז נוצר תפליט פלאורלי; או בחלל הבטן, מצב הנקרא מיימת (אציטס- Ascites). עודף מים מפושט בכל הגוף (בצקת בגפיים, אציטס ותפליטים פלאורליים) מכונה אנסרקה                    (Anasarca), ובדרך כלל מרמז על מחלת לב, על תסמונת נפרוטית או על אי ספיקת כבד.

יתר לחץ דם

על-פי-רוב  יתר לחץ דם מתלווה למחלות כליה. במצב של אי- ספיקת כליות כרונית, המצריכה טיפול בדיאליזה, רוב החולים סובלים מיתר לחץ דם.

חובה לבצע בדיקת תפקוד כליות ובדיקת שתן באנשים הסובלים מיתר לחץ דם, וחובה לעקוב אחר ערכי לחץ הדם אצל חולה הסובל ממחלה בכליות.

 

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:
BOTULINUM TOXIN בשימוש רפואי נוירולוגי

מה זה BOTULINUM ? חומר חלבוני שמופרש על ידי חיידק בשם CLOSTRIDIUM BOTULINI שחי בתנאים אנארוביים – חוסר חמצן-, הרעלן פועל כ- סכין כימי שכן הוא מנתק את המסלול הכימי (אצטילכולין) העובר בין העצב לבין...

שבעה טיפים לעיסוק בספורט לחולים במחלות כליה

תרגילי ספורט פשוטים משפרים תפקוד שרירים, מסייעים באיזון יתר לחץ דם, בהורדת רמת כולסטרול ומשפרים את איכות השינה. למרות היתרונות הרבים בשמירה על אורח חיים ספורטיבי, חולים רבים הסובלים ממחלת כליות כרונית לא עוסקים מספיק...

נגישות